Z życia gminy

Przekąski z gąski 2024 - rusza kolejna edycja konkursu kulinarnego dla gastronomii, producentów i kół gospodyń wiejskich

Przekąski z gąski 2024 - rusza kolejna edycja...

Przekąski z gąski 2024 – rusza kolejna edycja konkursu kulinarnego dla gastronomii, producentów i kół gospodyń wiejskich

Tatar/okrasa z gęsiny, pasztet z gęsiny, wątróbka gęsia, gęsie pipki: żołądki i/lub faszerowane gęsie szyjki, kiełbasa i carpaccio z gęsiny, półgęsek, pierogi lub kanapki z gęsiną oraz inne przekąski z gęsiny (na ciepło lub na zimno) można zgłosić w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Przekąski z gąski 2024”. Zgłoszenia przyjmowane są do 28 października, a wielki finał zaplanowano na 6 listopada w restauracji Dworu Skrzynki (gm. Stęszew, powiat poznański).

Uczestnikami mogą być:

  • Restauracje z Wielkopolski
  • Producenci i przetwórcy żywności oraz inne obiekty gastronomiczne z całego kraju, w tym szczególnie z terenu Wielkopolskim i powiatu poznańskiego
  • Koła Gospodyń Wiejskich z Wielkopolski.

Aby wziąć udział w konkursie należy przesłać wypełniony i podpisany formularz zgłoszeniowy (zgłoszenia muszą zawierać szczegółowy opis składników i sposobu przygotowania dań konkursowych) do dnia 28 października 2024 r. na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie organizatora, tj. Instytutu Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.

W dniach 29-30 października sekretarz konkursu oraz członkowie kapituły sprawdzą przesłane karty zgłoszeń pod względem zgodności z regulaminem oraz ocenią merytoryczną zawartość tych zgłoszeń i dokonają ostatecznego wyboru uczestników finału konkursu.  W dniu 31 października zgłaszający otrzymają od organizatora informację o zakwalifikowaniu się do konkursu lub nie  oraz zaproszenie do  udziału w finale.

W dniu finału konkursu, tj. 6 listopada 2024 r. oryginały kart zgłoszenia wraz ze zgłaszanymi produktami należy dostarczyć w godz. 10.30 – 12.00 do miejsca odbywania się konkursu tj. Dworu w Skrzynkach  (62-060), pl. Parkowy 1.

Organizatorzy dopuszczają także możliwość przesłania (lub dostarczenia) gotowych produktów z gęsiny wraz z kartami zgłoszenia droga kurierską. W takim przypadku produkty tez zostaną przygotowane do degustacji  i udostępnione kapitule bezpośrednio przez organizatora. Przesyłkę należy zaadresować na: Instytut Skrzynki, Plac Parkowy 1; 62-060 Skrzynki, gmina Stęszew z dopiskiem: KONKURS  „Przekąski z Gąski”.

Przekąski/potrawy  należy dostarczyć i przygotować (*podać) do degustacji w ilości co najmniej 5 porcji degustacyjnych (dla 5-osobowej kapituły).  Organizatorzy zapewniają stół i miejsce do przygotowania gotowych potraw dla osoby/osób (maksymalnie 2) dla każdego uczestnika konkursu. Do dyspozycji uczestników w miejscu odbywania się konkursu będzie dostępna płyta indukcyjna. Kolejność oceniania zgłoszonych potraw będzie losowa. Losowanie kolejności odbędzie się o godz. 12.30. Ocena będzie miała charakter jawny. Każda ze zgłoszonych potraw oznaczona będzie nazwą zgłaszającego i numerem. Ocena przekąsek zgłoszonych do konkursu odbędzie się w godzinach 13.00-15.30.

Na laureatów konkursu czekają nagrody finansowe GRAND PRIX w wysokości 750 zł w dwóch kategoriach: restauracje i KGW oraz 500 zł w kategorii: producenci i przetwórcy. Ponadto przyznane zostaną w każdej kategorii I, II, III miejsca i wyróżnienia.

Na laureatów z powiatu poznańskiego czekają dodatkowo Certyfikaty za Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2024.

Konkurs „Przekąski z gąski” jest imprezą kulinarno-promocyjną, która ma na celu propagowanie tradycji przygotowywania i podawania potraw z gęsi w dniu Świętego Marcina oraz odkrywanie dawnych receptur i nagradzanie ich twórców oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.

Konkurs odbywa się przy współpracy: Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej oraz TOP AGRAR Polska.

Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.

 

Przygotował: Instytut Skrzynki

Postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego w...

Postępowanie o udzielenie...

Gmina Dobra zaprasza do złożenia oferty na wykonanie zadnia pn. "Sporządzenie projektu planu ogólnego gminy Dobra"   Zamówienie udzielane jest w trybie...

UWAGA KOMUNIKAT! - zmiana godzin zaplanowanych spotkań...

UWAGA KOMUNIKAT! - zmiana godzin...

Burmistrz Dobrej informuje, że nastąpiła zmiana godzin zaplanowanych spotkań online dotyczących konsulatcji społecznych projektu Gminnego Programu Rewitalizacji do roku 2030 oraz konsultacji...

Konkurs fotograficzny Niby detale, ale. - przedłużenie...

Konkurs fotograficzny "Niby detale,...

Komunikat Instytutu Skrzynki z dnia 09.10.2024 r. Konkurs fotograficzny "Niby detale, ale…" - przedłużenie terminu przyjmowania zgłoszeń Instytut Skrzynki przedłuża do...

Zaproszenie Szkolenie w ramach naboru EFRR - 15.10.2024

Zaproszenie Szkolenie w ramach naboru...

Szanowni Państwo Turkowska Unia Rozwoju – T.U.R. ma przyjemność zaprosić wszystkich zainteresowanych do udziału w szkoleniu pn. „Zasady ubiegania się o wsparcie na realizację...

Wykaz nieruchomości przeznaczonych do oddania w...

Wykaz nieruchomości przeznaczonych...

Dotyczy: dzierżawy nieruchomości oraz sieci wodociągowych wraz z infrastrukturą towarzyszącą stanowiących własność Gminy Dobra     1) Stacja Uzdatniania Wody w...

Harmonogram zajęć w ramach programu Aktywna Szkoła...

Harmonogram zajęć w ramach programu...

Burmistrz Dobrej zaprasza wszystkich chętnych – dzieci, młodzież i dorosłych – do udziału w bezpłatnych, aktywizujących zajęciach sportowych w ramach programu ,,Aktywna...

Konsultacje społeczne projektu uchwały w sprawie zasad...

Konsultacje społeczne projektu...

OGŁOSZENIE Konsultacje społeczne projektu uchwały w sprawie zasad wyznaczania składu oraz zasad działania Komitetu Rewitalizacji Burmistrz Dobrej zawiadamia o rozpoczęciu konsultacji...